A novemberrel a hűvösebb napok és a korai sötétedés is megérkezett. Az óraátállítással eljött az az időszak, mikor egy-egy gyertya vagy mécses aprócska fénye szívet melengető erővel bír.
Egy héten belül két olyan esemény is történt, melyen ezek a pici világító eszközök szerephez jutottak:

November 10-én Pölösné Rovó Zsanett tanító néni, éppen csak iskolássá vált kisdiákjaival, két meghívott tanító néni – Kasza Ágnes és Völgyesi-Sándor Gabriella – kíséretében, részt vett a hagyományossá vált óvodai Tökfaragó rendezvényen. Idén első ízben invitálták az óvó nénik a nyáron kirepült ovisaikat e népszerű programjukra. A gyerekek részéről a készülődés és a várakozás izgalma már a délelőtti tanórákon is érezhető volt, hiszen sokan a ballagás óta nem jártak az óvodában. Lelkesen gyakorolták még a meglepetésnek szánt versikét, majd fáradhatatlanul ostromolták Zsanett nénit a „Mikor indulunk már?” kérdéssel.

Megérkezve mindenki a „saját” óvó nénijének csoportjához csatlakozott, és nosztalgikusan szemlélődött az ügyeskedő, farigcsáló ovisok között. Az udvari kincsvadászaton már elsősök és óvodások megkülönböztethetetlen zseblámpás gyerekekké változtak, akik önfeledten kutatták a földön elrejtett kincseket.
Élmény volt ez a délután minden jelenlevőnek, emellett egy újabb program, mely segíti a kicsiket az óvoda és az iskola közti átmenet nehézségeinek leküzdésében.

A 371-ben püspökké avatott, jótékonykodásairól híres Szent Márton tiszteletére iskolánkban is kigyúltak a Márton-napi lámpások.
A mai Szombathely területén született Márton püspök jóságáról még életében legendák keringtek, misszionáriusként számos jó cselekedet kapcsolódik nevéhez. Szent Márton kultusza a halálát követően évszázadokkal is virágzott. Iskolánk névadója, Szent István például a zászlóira Márton képét festette, és Szűz Mária után az ország patrónusának is megtette, hiszen a legenda szerint egy álomban a szentté avatott püspök sietett István király és az ország védelmére.
A püspökről sokféle megemlékezést tartanak manapság is szerte Európában. Talán a legismertebb a Márton-napi libalakoma. Elterjedőben van azonban a Márton-napi lampionos felvonulás is, melynek igazi szépsége, hogy a lámpások egy-egy jó cselekedet szimbolikus megjelenítői.
Biró Ildikó tanárnő rajzszakköröseinek újrahasznosított anyagokból készült lámpácskáiról készültek a következő fotók: