június 3-5.

2010 óta június 4-én a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából szerte a Kárpát-medencében megemlékezések zajlanak. Felidézzük az 1920. júniusi gyászos napján történteket, a legnagyobb magyar tragédiát, mely 3,3 millió magyart taszított kisebbségi sorba.

Az idei évben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek és Szatymaz Község Önkormányzatának köszönhetően megmutathattuk diákjainknak, hogy az összetartozás nem csupán szép szavakban, művészeti alkotásokban, hanem a mindennapi élet gyakorlatában is létezik.

Három napon keresztül az erdélyi testvértelepülésről, Kibédről érkezett vendéggyerekekkel együtt interaktív formában, élménypedagógiai eszközök segítségével megidéztük az I. világháború harci körülményeit, valamint a békediktátum következményeit.

Az első napon – június 3-án – lézer-és paintballfegyverek segítségével csatát imitáltunk, történész és múzeumpedagógus előadók érzékletes bemutatóját hallgatva pedig háttértudással gazdagodtunk.

Kedden reggel dramatizálva megjelenítettük a békeszerződés legfontosabb momentumait, majd ezt követően véletlenszerű sorsolás alapján 6 részre – az elcsatolt országrészeknek megfelelően – szakítottuk a meglévő közösségeket, szétválasztva egymástól így osztálytársakat, barátokat.

A délelőtt második része a kényszerű alkalmazkodás jegyében telt.

A különböző helyszíneken elhelyezett kisebbségek megismerkedtek az ottani ország kultúrájával, természeti adottságaival, ételeivel, néphagyományaival, és legfőképpen nyelvével.

Június 5-én a délelőtti program teljes egészében ráépült az előző napon megszerzett tudásanyagra.  A tanulók az iskola területén akadálypályával találták magukat szembe. Az összetartozás érzését leginkább az érzékeltette, hogy a feladatok végrehajtásánál szükségük volt egymásra az előző nap folyamán megszerzett ismeretek tekintetében, és csak együttműködve, a tudásanyagot összesítve tudtak eredményt elérni.

A program méltó befejezése volt – településünk érdeklődést mutató közössége számára – az iskolánk diákjai által előadott ünnepi műsor, mely Varga Miklós sztárfellépő közreműködésével valósult meg.

Rácz Andrea,  Pölösné Rovó Zsanett

 

A program-sorozat a Testvér-települési programok és együttműködések felhívásra benyújtott Magyar a magyarért megnevezésű (azonosító: TTP-KP-1-2019/1-000203) projekt keretében valósult meg. Kedvezményezett: Szatymaz Községi Önkormányzat