Iskolánk egyik fontos küldetése, hogy diákjainkat a középiskolai tanulmányokra és az életre való felkészítés mellett a pályaorientálásban, sőt a pályaválasztásban is segítsük.

Ezt a célt szolgálja az évről-évre hagyományosan megszervezett tanítás nélküli munkanapunk, amelynek keretében igyekszünk tanítványainknak minél több szakmát és szakterületet bemutatni (járványmentes időszakban zömmel külső programok keretében és helyszíneken).
Idén, a járványügyi helyzetre való tekintettel rendhagyó módon kellett eljárnunk a programok megszervezésében. Alsós tanulóink hagyták el csupán az iskolaépületet, hogy két kis pajtásuk családjához menjenek vendégségbe – természetesen a szabadba. Juhász János és felesége segítségével a mezőgazdasági munkák szépségeibe és nehézségeibe kaphattak betekintést a gyerekek. Megnézhették a gépparkot, sőt bele is ülhettek néhány munkagépbe, illetve sorra vették a mezőgazdasági munkák legfőbb fázisait. A birtokbéli program magfelismerési gyakorlattal zárult. Másik vendéglátójuk a Polgár család volt, akiknél a méhészkedés rejtelmeivel ismerkedhettek meg. A házigazda színes képeken mutatta be azokat a virágokat, amelyek nektárjait a méhecskék gyűjtik, továbbá lehetőség nyílt a kaptárok megtekintésére is. A mézkészítés lépéseinek a megbeszélése után még mézkóstolásra is volt lehetőség a gyerekek nagy-nagy örömére. Azért a gyerekek az iskola falai közt sem tétlenkedtek, hiszen a kihalóban lévő népi foglalkozásokról beszélgettek és a példának okáért megnéztek egy filmrészletet a székfaragó szakmáról, illetve egy kis időutazás is várt rájuk a kézműves foglalkozáson, ahol sajátkezűleg készíthettek maguknak játékot. Talán mondanunk sem kell, hogy a parafadugók összeillesztésével készült tutajoknak miért volt hatalmas sikere a sok esős nap után – hát persze, hogy vidáman zajlott a tesztüzem a pocsolyákban.
Felsőseinknek az iskolában szerveztük meg az idei PÁV napot, méghozzá különböző állomások végigjárásával kalandozhattak az 5-8. osztályosok a pályaalkalmasság és a pályaválasztás rejtelmeiben, sőt külső szakértők bevonásával még előadást is hallgathattak a témában. Volt állomás, ahol fejtörők segítségével gondolhatták át a régi-új foglalkozásokat és az azokkal kapcsolatos szavakat, munkaeszközöket, máshol filmrészletek megvitatásával beszélgettek a különböző szakmákhoz ideális személyiségjegyekről, illetve azok meglétéről vagy hiányáról saját magukban. Az Activity során a hivatásokkal kapcsolatos különböző kifejezések elmutogatása, lerajzolása vagy körbeírása volt a feladat, míg a tornateremben az olyan pályák kihívásait, mint például a pincér, a kéményseprő vagy épp a katona, gyakorolták a felállított akadálypályán játékosan. Az informatika terem a PÁV teszt kitöltésének és a biztonságos internethasználatnak, a netikettnek adott otthon. Az egészségügyi állomáson a legfontosabb egészségügyi ismeretekkel igyekeztünk felvértezni a gyerekeket, így gyakorolhatták többek közt a mentőhívás menetét vagy épp a sebek kötözését, ellátását. A Mi leszek, ha nagy leszek? egy rajzos állomás volt – itt az álmaikat és/vagy terveiket vethették papírra a gyerekek. Igazán mozgalmas és jó hangulatú nap volt, amiről „csak” annyit mondtak a gyerekek: miért nem lehet sokkal többször, mondjuk hetente egy nap ilyen?
A program megszervezésének felelősei Bitterné Benkó Ilona, Pölösné Rovó Zsanett és Pölösné Hudák Dóra voltak, de a sikeres lebonyolításán természetesen minden kolléga sokat fáradozott – köszönjük áldozatos munkájukat! Szívből köszönjük továbbá az alsósok vendéglátóinak a vendégszeretetét, hiszen nem mindennapi élményekhez juttatták a tanítványainkat és sikeresen elültették azokat a bizonyos magokat!
Pölösné Rovó Zsanett és Pölösné Hudák Dóra