Már javában tart e méltóságteljes, fegyelmezett madarak vonulása. Ilyenkor ősszel az észak-európai (Skandinávia, Finnország, Baltikum) költő helyekről tartanak a Földközi-tenger melléki telelő területekre.

Útközben hosszabb-rövidebb pihenőket iktatnak be, amelyek során igyekeznek a lehető legtöbb táplálékot magukhoz venni.

A páratlan élményt nyújtó darumegfigyelésre kiváló lehetőséget nyújt iskolánk diákjai számára is a szegedi Fehér-tó közelsége.
Ebben az évben a biológia szakkörös tanulók mellett az ötödik osztályosok vettek részt a programon november 19-én. Már a kisvasúttal történő utazás a tavak közé is izgalmas, hiszen a tórendszert az autóúton elsuhanva csak távolról tudjuk megpillantani. A „madártenger” látványa pedig lenyűgöző, bár a legnagyobb sereget inkább este vagy kora reggel figyelhetjük meg, ugyanis napközben ide-oda húznak táplálékot keresve.
A madárgyűrűzés is nagyon különleges, ügyességet, szakértelmet kívánó feladat, amelyet Sándorfalva határában a kilátó mellett lévő központban figyelhettek meg a diákok.
Végül a program a sándorfalvi piactéren megrendezett kavalkáddal zárult, ahol kiállítók, játékok, ételkóstolás várta a látogatókat. A kellemes őszi napsütésben, a természet megfigyelésével töltött délelőtt minden részvevő számára hasznos időtöltés volt.
Köszönjük a segítséget a szülőknek, akik a gyerekek szállításával járultak hozzá a program megvalósításához. Köszönet Barna Károly Polgármester Úrnak a szervezésben nyújtott segítségért.
Köszönjük Szűcsné Gera Julianna és Bitterné Benkó Ilona tanárnőknek a szaktanári vezetést.

Az 1. A osztály első közös tanulmányi kirándulása szintén a Magyar Madártani Egyesület Szalakóta Látogatóközpontjába vezetett.
Osztályfőnökük, Kasza Ágnes tanító néni a gyermeklélekkel azonosulva számol be az eseményről:
Napsütéses őszi reggel indultunk a látogatóközpontba. Már vártak bennünket a szakemberek, s mindjárt hellyel kínáltak. Meglepetten figyeltük, ahogy az asztal fölött lógó apró vászonzsákok néha meg-megmozdultak. Nem volt nehéz kitalálni, mi van bennük. Mielőtt kiemelték a madarakat rejtekhelyükről, a sorszámozott gyűrűkkel ismerkedtünk meg. Nagyon igyekeztünk csendben lenni, hogy ne ijesszük meg az apróságokat. Elmesélték nekünk, miért is kezdték el régen a gyűrűzést, s miért folytatják ma is. A megjelölt madarakat megfigyeltük, a gyűrűzés után a tenyerünkből engedtük el azokat. A bátrabb gyerekek és felnőttek a kilátóba is felmehettek, majd a madárfogó hálóhoz sétáltunk el. Közben kérdéseinkre is megkaptuk a választ. Nagyon érdekes program volt! Megbeszéltük, hogy máskor is ellátogatunk erre a szép helyre.