„Harmatcsepp” – a katolikus iskolák tanulmányi versenye
Kónya Bianka 3. b osztályos tanuló a tavalyihoz hasonlóan ismét kiválóan szerepelt az ország katolikus iskoláinak „Harmatcsepp” elnevezésű tanulmányi versenyén. Több levelezős forduló, majd személyesen megírt elődöntő után az országos döntőbe, a legjobb 10 közé került. Az utolsó fordulóra Budapesten, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontban került sor május 13-án.
Összesített eredménye országos V. helyezés hittan tantárgyból. Felkészítette Dékányné dr. Balogh Andrea.
Gratulálunk a kiváló eredményhez.

 

A gasztronómia ifjú követei

Iskolánk első alkalommal nevezett be a Krúdy Gyula Szakképző Iskola által kiírt versenyre.
Az első két forduló során az elméleti ismereteikről adtak számot tanulóink a főzés, sütés tálalás és vendéglátás témakörökben. Hibapont nélküli megoldásuknak köszönhetően bejutottak a 3. gyakorlati fordulóba, amelyben egy vendéglátós szakmát népszerűsítő rövid filmet kellett készíteni. A videóban a fonott kalács készítésének fortélyait mutatták be látványosan és ötletesen. Ezek után a film promóciója következett, azaz minél több lájk gyűjtése volt a feladat. Végül nagy hajrában az összesített eredmények alapján első helyezést ért el a csapat. Az értékes ajándékokat (diáknak és tanárnak) egy ünnepélyes díjátadó keretében adták át a szakiskola pedagógusai. Az ifjú követek Bitterné Benkó Ilona tanárnő irányításával Maróti Lívia, Mészáros Mór és Tóth Gergő–valamennyien a 6.a osztály tanulói– hálásak a lelkes támogatásért. Gratulálunk a sikeres munkához!

 

Természetismereti verseny Dócon

A fenntarthatósági témahét keretében megrendezett Dr. Beretzk Péter Természetismereti és Környezetvédelmi vetélkedőn Molnár Máté 7.b, Polgár Loretta 7.b és Szarka Mirtill Jázmin 7.a osztályos tanulók képviselték iskolánkat. Már hetekkel a verseny napja előtt lázasan dolgoztak az előzetesen kiadott feladatokon. Majd a jól végzett munka örömével indultak a dóci Szent Ágoston Katolikus Általános Iskolába, ahol egy egész napos megmérettetés várt rájuk. Számos elméleti és gyakorlati feladatot teljesítve (pl. növényfelismerés, állathatározás) a szatymazi diákok tíz rivális csapatot utasítottak maguk mögé, és elnyerték a vándorkupát. A sikeres felkészítés Szűcsné Gera Julianna tanárnő érdeme. Gratulálunk, és kívánjuk, maradjon a serleg jövőre is Szatymazon.
fotó: Gera Zsuzsa

 

Fizika verseny

XIV. alkalommal rendezték meg megyénkben a BOR PÁL FIZIKA VERSENYT. A névadó évtizedekig tanított Szegeden a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, ahol szakköröket is tartott középiskolás diákok számára.
Az ő tiszteletére és emlékére kerül évente megrendezésre a három fordulós verseny. Idén 22 szegedi és Csongrád-Csanád vármegyei iskola 120 tanulója indult. A Radnóti Miklós Gimnáziumban rendezett középdöntőbe Kis Blanka, Szarka Mirtill Jázmin7.a, Vékes Fanni 7.b és Csányi Rebeka 8.a osztályos tanuló jutott be. Innen a legjobbaknak nyílt lehetőségük az egész napos döntőn összemérni tudásukat a főiskola előadó termében elméleti feladatmegoldással és laboratóriumi mérési gyakorlattal. Iskolánkat Kis Blanka és Csányi Rebeka képviselhették a középdöntőben elért eredményük alapján.
Neves vendégek köszöntötték a versenyzőket, köztük Bor Pál lánya, Dr. Bor Edit. Az ELI ügyvezető igazgatója, korábban a SZTE rektora Prof. Dr. Szabó Gábor érdekes bemutatóját hallgathattuk „Lézerek a mindennapokban, lézerek az ELI-ben” címmel.
A versennyel egybekötve avatták fel az intézmény Kistudós laboratóriumát, ahol interaktív bemutatót és foglalkozást tartottak a versenyzőknek.
A nap végén került sor az eredményhirdetésre. Az iskolák versenyében intézményünk a 6. helyen, Csányi Rebeka a 11., Kis Blanka a 6. helyen végzett. Mindkettőjüknek gratulálunk kimagasló teljesítményükhöz. Mindkét díjazott tanulónk pozitív tapasztalatokkal tért haza a versenyről. Rebeka az alábbiakat emelte ki: „ A verseny számomra rendkívüli élmény volt. Örülök, hogy összemérhettem tudásom velem egykorú és hasonló érdeklődésű diákokkal. Nagyon tetszettek az írásbeli feladatok és ötletesek voltak a kísérletek is. A szervező tanárok nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Óriási élmény volt a professzor úr előadását hallgatni és látni a diáktársak lelkesedését a fizika iránt. Bemutattak egy tanuló által készített lézerpályát is. Összességében remek nap volt, sok élménnyel és tudással gazdagodtam.”
A hetedikes csoportban Blanka is nagyon érdekesnek találta mind az elméleti, mind a gyakorlati feladatokat. Külön kiemelte a tanárok kedvességét és humorát. Köszönjük Daniné Prohászka Ildikó tanárnő kiváló felkészítő munkáját.

 

Fenntarthatósági vetélkedő
Iskolánk az idei tanévben is megrendezte a fenntarthatósági témahét programsorozatát.
Minden osztály kapott 1-1 magyar nemzeti parkot, amelyről egy plakátot kellett készíteniük, melyek kiállításra kerültek az iskola folyosóján.
Hagyományosan játékos vetélkedőt is szerveztünk a felsős csapatoknak, ahol a természettel kapcsolatos rejtvények, érdekes kisfilmek, kvíz kérdések és kísérletek szerepeltek.
Az csapatok lelkesen vetették bele magukat a feladatok megoldásába.
Végül a nyolcadik osztály csapata bizonyult a legtájékozottabbnak, őket követték a 7.b és 7.a osztályok versenyzői.
Gratulálunk a gyerekeknek, akik természettudományi tantárgyak keretében beváltható kuponokat nyertek. A hét programjait Daniné Prohászka Ildikó, Szűcsné Gera Julianna és Bitterné Benkó Ilona szervezte.

 

Lézertechnológiai bemutató
Május 16. a fény nemzetközi napja. Ez a nap a fényhez kapcsolódó tudományterületekre és a fényalapú technológiákra irányítja a világ figyelmét. Iskolánkban Bitter Szabolcs előadó tartott bemutatót a fenti témában. A tanulók sok információt hallhattak a lézer sokoldalú felhasználásáról és láthattak csúcstechnológiás eszközöket. Az előadás egyben pályaorientációs célokat is szolgált, hiszen bepillantást nyertek a diákok a technológia felhasználóinak és kutatóinak világába. A lézeres biztonságtechnika is egyre nagyobb teret nyer a robotika fejlődésével.
Az előadás Bitterné Benkó Ilona és Daniné Prohászka Ildikó segítségével valósult meg.

 

Minikert pályázat
Az SZTE Füvészkert pályázati felhívására az 5.a osztály három csoportban Bitterné Benkó Ilona vezetésével tematikus minikerteket készített. A pályamunkák fotói a növénykert Facebook oldalán megjelentek és várják a lájkokat. A minikertek majd a Füvészkertben lesznek elhelyezve. Sok-sok ötlettel és számos anyag ötvözésével készültek a munkák, melynek során gyakorolták a gyerekek a projektben való gondolkodást és a csoportmunkát. Ezek a készségek már a jelen és a jövő munkahelyein is kiemelt fontosságú kompetenciák.
A projekt alkotói: Ágoston Nikoletta, Gárgyán Eliza, Polgár Szonja, Szász Petra, Lajkó Johanna, Kopasz-Aliogo Renáta, Tót Dániel, Farkas Ádám és Nagy Csongor.