Iskolánk nagy hangsúlyt fektet arra, hogy tanulóinkat megismertessük nemzeti történelmünk és kultúránk emlékeivel, hagyományaival.

Ennek egyik formája, hogy olyan kirándulásokat szervezünk belföldön és külföldön, amely során tapasztalatokat gyűjthetnek a régmúlt időkről városlátogatások, emlékhely-látogatások, múzeumban való ismeretszerzések és a természeti környezetben tett kirándulások során diákjaink.

A „Kézen fogva Szatymaz-Kibéd”  (Projekt azonosító: TTP-KP-1-2020/1) Testvér települési programok és együttműködések  pályázati – projekt megvalósítása során felső tagozatosainkkal 2022. 05.31-06.03. időszakban meglátogattuk testvériskolánk diákjait (a kibédi Mátyus István Általános Iskolában)

A közös program során megajándékoztuk őket népszerű és igényes társasjátékokkal, atlaszokkal, amelyeket a tanulás során és szabadidejükben is felhasználhatnak.

Vendéglátóinknak szatymazi őrölt paprikával, poharakkal és Szatymaz értékeit és természeti környezetét bemutató kiadványokkal kedveskedtünk.

Köszönjük Kormányos István szatymazi termelő felajánlását.

Összemértük erőnket kötélhúzásban és kosárlabdában, majd ellátogattunk a helyi Kézműves Múzeumba, ahol a gyapjúfeldolgozással és szövéssel ismerkedtünk meg. A Küküllőn is átkeltünk a „lengőhídon”, amely izgalmas élmény volt számunkra.

Az erdélyi utazás során megismerkedtünk Segesvár óvárosával, a diákok lépcsőjén felszaladtunk az óvárosban található iskoláig. Megcsodáltuk a céhek tornyait és az óratornyot is. Parajdon lementünk a sóbánya nagy termeibe, ahol tüdőnket is átszellőztettük a gyógyító sós levegővel. Szejkefürdőn, a Mini Erdély-parkban Erdély magyar vonatkozású várait és kastélyait csodálhattuk meg kicsiben.

Farkaslakán tisztelegtünk Tamási Áron székely magyar író emlékének, annál is inkább, mert ebben az évben ünnepeljük születésének 125. évfordulóját. Szülőházánál koszorút helyeztünk el.

Az esős idő miatt sajnos nem tudtunk felmászni a Gordon-tetőn lévő Jézus Szíve Kilátóhoz, de távolról megcsodáltuk ezt a monumentális alkotást.

Kibéden megtapasztaltuk szállásadóink vendégszeretetét. Ízletes ételekkel vártak bennünket. Így megkóstolhattuk a messze földön híres ordás buktájukat is.

Bözödújfalun megnéztük az elárasztott magyar falut, amely helyén 1988-ban víztározót alakítottak ki. A falu már a középkorban is magyarok által lakott település volt. A romániai falurombolás jelképévé vált. Belesajdult a szívünk a számozott kopjafák láttán – amely a lerombolt házak házszámait viselték -, hogy mennyi magyar embernek kellett egy élet munkájával létrehozott lakhelyét elhagynia egy diktátor  parancsa miatt.

Az egykori falu emlékét márványtábla őrzi, amelyen a lakosok nevei és a faluban gyakorolt vallások szimbólumai láthatók. A Sükösd Árpád által 1995-ben emelt emlékművön a következő szöveg áll: “A tó fenekén Bözödújfalu nyugszik, 180 házának volt lakói szétszórva a nagyvilágban ma is siratják. A diktatúra gonosz végrehajtói lerombolták, és elárasztották, ezzel egy egyedülálló történelmi-vallási közösséget szüntettek meg, melyben különböző nemzetiségű és felekezetű családok éltek együtt évszázadokon át, egymást tisztelve, és szeretve, példás békességben. Immár a katolikus, unitárius, görög katolikus és a székely szombatosok fohászai örökre elnémultak. Legyen e hely a vallásbéke helye és szimbóluma.”

Balavásáron a szőlő- és borkultúrával is megismerkedtünk szállásadónk jóvoltából. Hiszen minden év tavaszán itt rendezik meg a Maros Megyei Gazdák Bormustráját, ahová többek között a szatymazi és hajósi gazdák is elküldik boraikat minősíttetni.

Utunk során megcsodáltuk a gyönyörű erdélyi tájat, a magyarlakta vidéken élők vendégszeretetét. A Király-hágón átkelve szívünkbe zártuk Erdélyt, és bízunk benne, hogy máskor is el tudunk látogatni diákjainkkal ide, ahol kultúránk, hagyományaink és történelmünk gyökereivel ismerkedhetünk meg.

Közben Farkas-Csamangó Etelka nyugalmazott történelem-magyar szakos tanárnő nyújtott információt Erdély történelméről és kulturális emlékeiről. Szalma János tanár úr földrajzi ismeretekkel bővítette tudásunkat. Szabó Mária Judith pedig segített eligazodni a helyi szokásokban. Barna Károly polgármester és Barna Károlyné iskolaigazgató pedig a hivatalos ügyintézésben és a pénzügyi elszámolásban segítette többek között a 30 fős csoportot.

Köszönjük a Szatymaz Községi Önkormányzatnak a pályázat megalkotásában és megvalósításában nyújtott segítségét, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a támogatást.

 

 

 

Barna Károlyné