A Somogyi-könyvtár és az Ötágú Síp Kulturális Egyesület történelmi vetélkedőt hirdetett 6-8. osztályosoknak Szent László emlékezetére „Csillagok között fényességes csillag” címmel. László a magyar középkor egyik leghíresebb, legnépszerűbb uralkodója volt. A legnépszerűbb magyar szentek egyike, a gyengék védelmezője, akinek számos legenda is őrzi emlékét.  Iskolánk tanulói közül hárman – Gyöngyi László 7.b, Lecsuk Ildikó 7.a, Márki Bálint 6.b – vettek részt a városi vetélkedőn. Felkészültségüket bizonyította, hogy a nyolcadik helyen végeztek a megmérettetésen. Gratulálunk nekik.

 

Másnap november 25-én Ürményesen került sor egy újabb, történelmet is érintő vetélkedőre „Ki tud többet Torontál vármegyéről?”címmel.  Ezt a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete-Újvidék-szervezte. Itt diákjaink – Márki Bálint, Szabó Lőrinc 6. osztályos tanulók – a magyar-szerb kapcsolatok alakulásáról, a magyar nyelv tanulásának lehetőségeiről és a magyar 1848-as szabadságharc kapcsolódási pontjairól, és mindezek alapos ismereteiről is számot adtak. Itt sem maradtunk szégyenben, a fiúk a nyolcadik helyezést  érték el.

Különös figyelmet kell fordítanunk erre a versenyre, hiszen a határon túl felkészülten, bátran kiálltak, és képviselték a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének szegedi tagozatát és azokat az értékeket, amelyeket éveken át  szüleiktől, pedagógusaiktól  tanultak a szomszédos országokról, népekről.