Számtalan kedves élményem van a gyerekkoromból, az egyik ilyen a „pótkávé” – így cukkolta vasárnap délelőttönként a nagypapám a konyhában sürgő-forgó nagymamámat, aki az ebédfőzés miatt ilyenkor sosem jutott el a templomba, de mintegy hiánypótlóként mindig meghallgatta a misét a rádióban. Ez volt a pótkávé. Ez a történet jutott az eszembe most, hogy a hétvégi diákmiséből igyekszek visszaadni valamit, amikor is István atya a sikeres, boldog élet titkát kereste, amit a templom ülései alá rejtett üzenetekben tulajdonképpen mi magunk találtunk meg. Kívánom, hogy ne csak a templomban, az ülések alatt, hanem mindannyiunk szívében-lelkében legyenek ott és mindannyiunkat vezessenek sikeres és boldog életre ezek a kincsek:

  1. Tudd: Isten minden dologban ott van és ezért szeretned kell őt, és hálát adnod neki, mindazért, amid van.
  2. Szeresd önmagad és minden nap lefekvéskor és felkeléskor ki kell jelentened: Én fontos vagyok, képes vagyok, értékes vagyok, okos vagyok, kedves vagyok, sokat várok magamtól, nincs olyan akadály, amit le ne tudnék győzni. Ezt hívják magas önbecsülésnek.
  3. A gyakorlatban is megvalósítod, amit magadról állítasz. Vagyis ha azt gondolod, hogy okos vagy, viselkedj okosan; ha azt gondolod, hogy képes vagy, tedd meg, amit kitűzöl magad elé; ha azt gondolod, hogy nincs akadály, amit ne tudnál legyőzni, akkor tűzzél ki célokat az életedben és harcolj értük amíg el nem éred. Ezt a lépést motivációnak hívják
  4. Ne irigyelj senkit, azért amije van, vagy ami ő maga, ők elérték a céljukat, te érd el a sajátjaidat.
  5. Ne őrizgess a szívedben haragot senki iránt; ez az érzés nem fogja hagyni, hogy boldog légy. Hagyd, hogy Isten törvényei tegyenek igazságot, te bocsáss meg és felejts.
  6. Ne vedd el azt, ami nem a tiéd, emlékezz, hogy a természet törvényei szerint, ha valakitől elveszel valamit, akkor holnap elvesznek tőled valami értékesebbet annál, amit elvettél. Fizesd meg a tartozásodat, add vissza, ami nem a tiéd, kérj bocsánatot, add oda mindenkinek azt, ami megilleti. Így biztosítod a békédet.
  7. Ne bánj rosszul senkivel. A világ minden élőlényének joga van ahhoz, hogy tiszteljék és szeressék.
  8. Mindig mosolyogva kelj fel, és fedezd fel a szépséget és a jót a téged körülvevő dolgokban, gondolj bele, hogy milyen szerencsés vagy, amiért annyi mindened van, segíts a többieknek, anélkül, hogy arra gondolnál, hogy semmit sem fogsz kapni cserébe; figyeld meg az embereket és fedezd fel bennük a jó tulajdonságaikat, nekik is add át a titkot!

Köszönjük, István atya!