Jelenkorunk természeti értékeit, az erdészetet, a vadgazdálkodást, a madarászatot bemutató előadássorozaton vehettek részt iskolánk tanulói a tavaszi szünet előtti utolsó két tanítási nap délutánján a Dankó Pista Művelődési Házban.

Különleges és szó szerint interaktív rendezvény volt ez, ahol amellett, hogy rengeteg érdekességet hallhattunk, tanulhattunk, egyik izgalom követte a másikat, hiszen a vendégek tatu, vadászkutyák vagy épp ragadozó madarak formájában érkeztek. Köszönjük szépen a felejthetetlen élményeket a főszervezőnek, Ifj. Preszner Sándornak, továbbá támogatóinknak: GartenArch Kft.; CE Glass Industries; Stihl Szeged; Szegedi Vadaspark; Szatymazi Vadásztársaság; Sándorfalvi Vadásztársaság; DÉL-VAD Kft.; Sütifaló Cukrászda Szatymaz; Kiss Ferenc Alapítvány – Kiss Ferenc Erdészeti Szakképző Iskola; Szatymaz Község Önkormányzata.

Köszönjük az előadóknak, hogy színvonalas és gyermekközpontú bemutatóikkal hozzásegítettek iskolánk tanulóiban felkelteni a természetvédelem iránti érdeklődést – az előadások sikeréről meséljenek maguk a gyerekek:

„Egy áprilisi napon plédekkel a kezünkben átsétáltunk a művelődési házhoz. Sólyombemutatót láthattunk. A sólymok a fejünk felett szálltak és nagyon ügyesen szerezték meg táplálékukat a pohár alól. A kutyák ügyességét is örömmel néztük. Nagyon jól vadásztak. Jól éreztük magunkat.” (Szabó Panna 3.a)

„Nekem két dolog tetszett, az íjászat meg a madaras bemutató. Az íjászat azért, mert sokféleképpen lőttek, meg elmondták, hogy milyen ruhákat hordtak vadászásnál. A madaras bemutató azért, mert a madarak nagyon aranyosak voltak, meg elképesztő mutatványokat csináltak.” (Bozsics Emese 4.a)

„Nekem az tetszett a legjobban, amikor a baglyot lehetett simogatni, mert olyan selymes a tollazata.” (Csányi Imre Soma 4.a)

„Nekem az egész nap tetszett, de főként a tatu, mert olyan aranyos volt. De ami igazán tetszett, az a madaras bemutató volt, mert egyrészt sok mindent megtudtam, másrészt pedig azért mert nagyon szépek voltak a madarak. Megtudtam a madarakról, hogy némelyik madár nagyon intelligens, és vannak olyan madarak is, akiknek mindegy, hogy milyen formában eszik meg a zsákmányt.” (Gajdacsi Adrienn 4.a)

„Nekem az íjászat tetszett a legjobban. Csomó érdekest tanultam tőlük, például megtudtam, hogyan vadásztak az őseink.” (Gyenes Dávid 4.a)

„Nekem a vadászkutyák tetszettek, mert jól néztek ki és aranyosak voltak. Bemutatták, hogyan lehet parancsolgatni nekik. A végén meg lehetett simogatni őket.” (Gajdos Máté 4.a)

„Nekem az tetszett, amikor a Vadasparkból jött egy bácsi és hozott egy tatut, amit lehetett simogatni. (Petrács Vivien 4.b)

„Nagyon tetszett és örülök, hogy meg lehetett simogatni őket. Az állatok nagyon kedvesek és aranyosak voltak.” (Csíkos Júlia 4.b)

„Nekem a madaras és a vadászkutyás tetszett, mert ügyesen követték a parancsot és nagyon édesek voltak. Amikor nyilaztak, pontosan a közepébe ment.” (Nagy Boglárka 4.b)

„Egy madarász házaspár madárbemutatóját nézhettük meg. Hihetetlen látvány volt számomra, ahogy ezek a csodálatos élőlények ilyen bámulatos módon fogadtak szót. A kedvencem az volt, amikor a kis baglyok ugráltak a fűben.” (Ocskó Lili 5.b)

Előadóink voltak: Ampovics Zsolt (madarász, természetfotós); Vörös László (a Szegedi Vadásztársaság vadászmestere); Kiss Ferenc Vadászkürt Együttes; Kiss Ferenc Erdészeti Szakképző Iskola delegációja; Gasztonyi Dániel és felesége illetve madaraik; Szegedi Vadaspark; Sándorfalvi Sólymok Íjászegyesület.

Pölösné Hudák Dóra