Történelmi, legalábbis az iskolánk történetében mindenképpen kiemelkedő jelentőségű tanévnyitó ünnepséget tartottunk 2017. augusztus 31-én, hiszen egy régi-új iskola nyitotta meg a kapuit a szatymazi gyerekek előtt. A szülői kezdeményezésre indult és támogatással megvalósult fenntartóváltás eredményeképpen a korábbi SZTEJKI kistérségi társulás helyett a Szeged-Csanádi Egyházmegye által fenntartott iskola lettünk Szent István Katolikus Általános Iskola néven.

Ünnepségünkön tisztletét tette iskolánk igazgatóasszonya, Barna Károlyné mellett településünk polgármestere, Barna Károly úr, a szatymazi óvoda vezetője, Marótiné Balogh Zita, plébániai kormányzónk, Sutka István atya és az Egyházközségi Képviselőtestület világi elnöke, Báló Bertalan képviselő úr. Igazgatóasszonyunk a tanévnyitó beszédében lelkesen üdvözölte a kis elsősöket, a nyári szünetről visszatérő diákokat és kollégákat és nem utolsósorban az új, immáron egyházi fenntartású iskolánkat, mely egyértelműen új távlatokat, lehetőségeket nyit meg mindannyiunk számára. Az ünnepséget tanulóink kedves-humoros műsora is színesítette, ahol többek közt olyan bölcsességeket is átadtak a nagyobbak a kisebbeknek, hogy arra jó az iskola, hogy jobban meg tudjuk becsülni a szüneteket.

A Szent István Katolikus Általános Iskola hivatalosan 2017. szeptember 1-jén kezdte meg a működését. Szent Ágoston szavaival élve „Úgy kell imádkoznunk, mintha minden Istentől függene, és úgy dolgozni, mintha minden tőlünk függene”. Ezen leszünk!