Az augusztus utolsó napján megtartott hagyományos iskolai tanévnyitó ünnepségünket idén egy templomi ’Veni Sancte’ tanévnyitó szentmise is követte.

Szeptember 3-dikán, vasárnap délután került sor az ünnepi szentmisére, melyet plébániai kormányzónk, Sutka István atya celebrált településünk templomában. A táskák és a tanulók, pedagógusok, szülők megáldása mellett értékes lelki táplálékot kaptunk az előttünk álló tanévhez. Közös énekléssel és mozgással a Gyertyaláng Kórus tette a délutánt még nagyobb, maradandóbb élménnyé – szívből köszönjük nekik. A szertartás után egy közös palacsintázás várta a megjelenteket, melyért szintén hálás köszönetünket fejezzük ki minden szorgos kéznek és önzetlen felajánlónak.

Túri Alexandra 3. osztályos tanuló így mesélt az élményeiről: „Nagyon jó volt. Nagyon tetszett, hogy lehetett a misén táncolni, meg hogy kaptunk ültetni való magokat, amelyekből csupa jó dolgok nőnek ki, amik mind jól jönnek majd a suliban, az életben.” Szandi anyukája, Túriné Katika számára is maradandó élmény volt a mise: „Nagyon tetszett, hogy az atya és az énekkar a gyerekeket is bevonta a közös imádkozásba. Érezhető volt a templomban a pedagógusok felől áradó szeretet, törődés, ami engem személy szerint meghatott. Az összetartás ereje érződött, mintha egy nagycsalád lenne ez a kis falu. A gyerekek a magok elvetésével hitet vetettek önmagukba – nálunk legalábbis ez lett az eredmény!” „Az iskolakezdés mindig nagy izgalommal jár, főleg ha az ember egyetlen egy szem kis unokája éri el ezt a kort. Egész nyáron erre készültünk s kíváncsian vártuk, mennyiben lesz az új iskola más, mint amit a hosszú éveken keresztül megszoktunk. Már az iskolai tanévnyitó ünnepségen nagyon tetszett, ahogy a műsorban szereplő diákok bemutatták a névváltozást. Elárulom, hogy a mellettem álló anyuka meglepődve jegyezte meg, hogy azt tudja, ki volt Szent István, na de ki az a „SZTEJKI”? Véleményem szerint, bár ez apróság, de mégis a változás helyességét jelzi. A táskaszentelő misén nagy öröm volt látni, hogy egy gombostűt sem lehetett volna leejteni. Szívmelengető volt, hogy a családok fontosnak tartották ezt az eseményt és nem csak a gyermeküket küldték el a templomba, hanem együtt jöttek el. A tanévhez hadd kívánjak ezúton is sok erőt és jó egészséget mindenkinek egy ismeretlen szerző szavaival: „Ha másokat erősebbé teszel, az nem csak téged, de az egész világot is erősíti!” – így mesélt volt kollégánk, az immáron nagymama szerepben érkező Veresné Kati néni az elsős kis unokáját kísérve.

Boldog és Istentől áldott új tanévet, Szatymaz!