2018. október 15-én iskolánk 8. osztályos tanulóinak egy csoportja laboratóriumi gyakorlaton vett részt biológiából és fizikából a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban. Mivel tavaly is jártak már itt, számukra ismerős volt a környezet, és szívesen tértek vissza a laborba.

Egy hónappal később, november 14-én tanulmányi kirándulásunkat megismételtük 7. évfolyamos tanulóinkkal is. Ekkor fizika és kémia órát tartottunk diákjainknak.

A biológia foglalkozás során tanulóinknak az élettani jellemzők vizsgálatán keresztül lehetősége nyílt megismerkedni a helyes pulzus és vérnyomásmérés szabályaival és ennek fontosságával. A spirométert használva megmérhették saját tüdejük befogadóképességét, majd művér segítségével vércsoport meghatározást végeztek, miközben játékos feladat keretében felderítettek egy bűntényt, és letartóztatták a gyilkost.

Fizikából hőmérő készítésében próbálhatták ki ügyességüket, és szembesülhettek apontos, precíz munka szükségességével. Közben fizikatörténeti érdekességekkel lettek gazdagabbak. Különböző anyagok sűrűségét pedig még általuk nem ismert módszerekkel és technikákkal határozhatták meg.

A kémia gyakorlat keretében télen is virágzó kémiai virágoskertet ültettünk a hetedikes tanulókkal és a csodaszép kert fölé még szivárványt is varázsoltunk, igaz, csak kémcsőben. A bennünk feltorlódott gondolatokat pedig titkosírással osztottuk meg kizárólag a szakavatott hallgatósággal.

Élvezetes, értékes és hasznos délelőttöt töltöttünk el együtt mindkét alkalommal.

Köszönjük Igazgatónőnknek, hogy lehetőséget adott a tanulmányi kirándulásra, és Önkormányzatunknak a gyerekek szállításában nyújtott segítségét!

Szűcsné Gera Julianna
Bertók Mónika
Daniné Prohászka Ildikó