Az ünnepvárás az év egyik legizgalmasabb időszaka gyermekeink számára. Az adventi koszorú elkészítése és a folyosók, a tantermek bejáratának karácsonyi díszbe öltöztetése már önmagában is megalapozta az ünnepi hangulatot, de az iskolánk szellemiségének megfelelően a karácsony legősibb jelképének, a „betlehem”-nek az elkésztésére is vállalkoztunk.

A betlehem évszázados hagyományokra tekint vissza. Krisztus születésének történetét már nagyon korán megjelenítették a misztériumnak nevezett templomi színjátékok keretében, a szálláskereséstől kezdve a pásztorok és a napkeleti bölcsek jelenetéig. Assisi Szent Ferenc volt az első, aki a betlehemi jelenetet „kihozta” a templomból. 1223 karácsonyán egy erdőben, egy valóságos barlangban jászlat állított maga mellé, s így tartotta a karácsonyi istentiszteletet. Ezután csakhamar elterjedt a „betlehem” felállításának szokása, a szent esemény szobrokkal való megelevenítése. A betlehemek készítése templomokban és családi otthonokban egyaránt elterjedt.

Az osztályaink által készített kis remekművek változatos anyagból és technikával jöttek létre. A tizenkét alkotás mindegyike egyedi és ötletes. A nagyobb gyerekek önállóan, saját kreativitásukat, kézügyességüket kihasználva hozták létre a jelenetet, a kisebbek pedig itt-ott igénybe vették a szülők segítségét, amit ezúton is szeretnénk megköszönni.

A Jézus születésének körülményeit megörökítő betlehemjeink a Szent István Király Plébánián a karácsonyi időszak végéig megtekinthetőek.