2019.03.28-án Szentesen rendezték meg hagyományosan, 19. alkalommal az Országos Életvitel és gyakorlati ismeretek verseny megyei fordulóját. Helyszíne a Kurca partján álló Közösségi tér volt, ahol a csapatok egy délelőtt mutatták be ismereteiket és gyakorlatukat.

Témája a kerttől az asztalig:

  • Élelmiszer-termelés és feldolgozás.
  • Kertgazdálkodás alapjai, kertészeti alapismeretek
  • Konyhakerti növények: zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények, gyógynövények.
  • Élelmiszer-biztonság
  • Konyhatechnikai -, tartósítási eljárások
  • A család gazdálkodása, vállalkozási alapismeretek.
  • Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás

Nem titkolt szándéka a verseny szervezőinek, hogy a résztvevő tanulók pályaválasztását is elősegítsék. Több tudományág, és tantárgy ismereteit ötvözték a feladatok. Ehhez a szakirodalmat tanulmányozniuk kellett, az otthon szerzett tudásukat és gyakorlatukat is alkalmazták a gyerekek. Több szakma rejtelmeibe pillanthattak be a feladatok megoldása során, és eközben gyarapíthatták az elméleti és gyakorlati ismereteiket is.

A jótól tanulni nem szégyen! Úgy gondolom, hogy a legmélyebb tudást a gyakorlatba ágyazva lehet megszerezni. Erre kiváló lehetőség volt ez a vetélkedő. Az elméleti feladatokon túl a gyakorlati munka egy parasztház makett elkészítése volt, megadott anyagok felhasználásával. A versengés közben meglátogattuk a Koszta József Múzeumot is, ahol újabb feladatok vártak a gyerekekre. A kiállított néprajzi tárgyakkal kapcsolatban szerezhettek új ismereteket. A múzeum dolgozói lelkesen segítették a munkát, bemutatták a régmúlt használati tárgyait, szakmáit. Az eredményhirdetés és a finom ebéd elfogyasztása után elégedetten tértünk haza.

Biztos vagyok abban, hogy a mai versenyen mindenki nyert!

Csapatunk tagjai: Király Lilla, Rácz Dóra, Polyák Emese.