Hagyományainkhoz híven iskolánk, a Szent István Katolikus Általános Iskola a tanév első hetét idén is névadónkra emlékezve, előtte tisztelegve töltötte. A Szent István Témahét keretében évről-évre változatos programokat szervezünk diákjainknak, s mindig van egy központi témamegjelölés is, ami idén a harang volt.

A tanév és egyben maga a témahét is szeptember 1-én vette kezdetét, amikoris ünnepélyes tanévnyitó ünnepséget tartottunk, aminek keretében felavatásra, felszentelésre és megszólaltatásra került iskolánk régi-új harangja. A harangok története meglehetősen régre nyúlik vissza, s az is tény, hogy régen minden iskoláknak volt harangja, s azt kongatták, ha jelezni akartak. Egy ilyen régi, tanyasi iskolai harangot őrizgetett egy jóideje Sutka István atya, melyhez a nyáron új haranglábat faragtak és ez került felállításra iskolánk előkertjében, melynek köszönhetően mind a harang, mind a harangozás hagyománya újjáéledt iskolánkban.

Osztályharangot készített minden egyes osztályközösség is, s a vegyes technikával elkészült, szebbnél szebb harangok a témahetet záró Veni Sancte Diákmisén kerültek kiállításra a templomban.

A témahét fő programja idén egy-egy tanulmányi kirándulás volt, melyen iskolánk alapítványának, a Szatymazi általános iskolás gyermekekért Alapítvány támogatásának köszönhetően ingyenesen vehetett részt iskolánk valamennyi tanulója. Az 1-2. évfolyamos gyerekek különbusszal kirándultak Szegedre, ahol megcsodálhatták a Fogadalmi, ismertebb nevén Dóm templomot, felmászhattak az egyik tornyába és láthatták a hatalmas harangját, mely egyébiránt a maga 8537 kilójával a második legnagyobb harang országunkban. A 3-8. évfolyamosokkal picit messzebb merészkedtünk és ellátogattunk Budapestre az Országházba. A világ 3. legnagyobb parlamenti épülete minden szempontból fantasztikus és lenyűgöző, s nem mellékesen itt található a magyar államiság egyik jelképe, a Szent Korona, amit sok évszázadon át Szent István koronájaként tartottak számon. Nagyon sokat tanultunk és rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Előbbi kapcsán kvízt töltöttek ki tanulóink, utóbbit pedig rajzos formában is megörökítették, melyből kiállítás nyílt és tekinthető meg iskolánk folyosóin. A gyerekek motiválására és jutalmazására szintén iskolánk alapítványa biztosított a kirándulásokkal kapcsolatos ajándékcsomagokat.

A programok megszervezését és megvalósulását köszönjük Kasza Ágnes és Pölösné Hudák Dóra főszervező pedagógusoknak, valamint hálás köszönet a Szatymazi általános iskolás gyermekekért Alapítványnak és az azt befizetésekkel és adófelajánlásaikkal támogatóknak!