„Emeld a zászlót…”

Október 20-án tanítás volt, a nap mégis a közelgő nemzeti ünnep jegyében telt. Délelőtt a templomkertben lévő kopjafa környékén gyűlt össze iskolánk valamennyi diákja, pedagógusa.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc előtt tisztelegve felidéztük a legfontosabb eseményeket, elhelyeztük az emlékezés szimbólumait, a virágot és a koszorút. Ünnepségünk keretében fejet hajtott az emlékmű előtt Barna Károly, Szatymaz polgármestere és Sutka István plébános. Rácz Andrea, az eseményt rendező tanárnő rövid bevezető gondolatai után a 8.a és b osztály tanulói irodalmi szemelvényekkel idézték fel az eseményeket. Barna Károlyné, iskolánk igazgatója a zászlók, a lyukas zászló, mint a világon egyedülálló forradalmi szimbólum jelentőségét hangsúlyozta.

Az elmúlt századok történelmi tényeinek megismertetése, a hősök helytállásának bemutatása minden megemlékezés alkalmával hangsúlyos szerepet kap. Az 1956-os események előzményeiről, a forradalom történéseiről és a mi életünkre gyakorolt hatásáról történelemórán, valamint az osztályfőnököktől is informálódtak tanulóink. Az ’56-os emlékhelynél az érzelmekre igyekeztünk hatni, kicsi és nagyobb gyermek számára is átérezhetővé téve a 67 éve történteket.