Október 18-án, szerdán pályaorientációs napot tartottunk iskolánkban. Az életkori sajátosságok figyelembevételével a programok az alsó és a felső tagozaton külön tematika alapján kerültek megrendezésre, valamint iskolánk nyolcadikosai egy nyílt napon vettek részt a szegedi Fodor József Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskolában.
Az 1-4. osztályosok napja 3 fő részből állt.
Bevezetésként egy külön erre a napra összeállított ötlettár segítségével vegyes játékokat játszottak osztálytanítóik vezetésével. Hagyományos és különleges szakmák gyűjtésétől és csoportosításától kezdve a különféle munkahelyek és munkaeszközök elmutogatásáig számtalan szórakoztató, ugyanakkor élménypedagógiai eszközökkel oktató-nevelő játék várt rájuk.

A nap folyamán az évfolyamok Mezeiné Bérczy Sarolta, védőnő foglalkozásán is részt vettek, ahol az egészségügyi szakmák, az egészségtudatosság és az egészséges táplálkozás volt a fókuszban.

Utolsó programelemként különleges szakmakóstoló várt az osztályokra. Az 1.a és az 1.b osztály a Szépségkuckóban a szépészeti, valamint Kónya Ferencéknél járva a mezőgazdasági munkákkal ismerkedett. A 2.a osztályhoz Horváth Istvánné érkezett vendégségbe, aki a kézműveskedés rejtelmeibe avatta be a gyerekeket egy kis közös szabás-varrásra is invitálva őket. A 3.a osztályhoz Kozma Judit, környezetvédelmi szakember látogatott el, aki a környezetvédelmi munkákról és a környezetvédelemről mesélt. A 3.b osztály kerékpáros túra keretében a reptéri munkakörökkel és érdekességekkel ismerkedett a szatymazi repülőtéren. A 4.a osztály a Bazsarózsa szalonban járt kozmetikalátogatáson, ahol néhány kényeztető kezelést is kipróbálhattak a vállalkozó kedvűek. A 4.b osztály a Gondozási Központ és munkatársai munkájával ismerkedett, valamint látogatást tettek a közeli Emese fodrászatba is. Tele voltak élményekkel a gyerekek – ezúton is köszönjük minden őket fogadó szakembernek a pályaorientációs nap sikeréhez és a majdani sikeres pályaválasztáshoz nyújtott önzetlen segítséget.

A felső tagozatosaink napja egy erre a napra készült speciális órarend szerint 5 „tanítási” órában és 5 helyszínen zajlott az iskolában. Az egyik „állomáson” pályaválasztást segítő oktatófilmet néztek, illetve hasznos netes felületekkel ismerkedtek a diákok. Az informatika teremben szakma-alkalmassági tesztek kitöltésével tájékozódhattak önmagukról. A szakmavetélkedős órán vegyes, játékos feladatokon keresztül ismerkedtek sok-sok létező szakmával, ahol a legnagyobb népszerűségnek talán a beöltözős játék örvendett, amihez is egy nagy halom ruhából és eszközből kellett kiválogatni és magukra ölteni az egy-egy szakmához szükségeset, illőt. A szakma-léghajós órán egy csapatépítő játék keretében beszélgettünk sokat szakmákról és azok hasznosságáról, fontosságáról. Végül, de nem utolsósorban volt egy Szakmaváltó elnevezésű rendkívüli testnevelésóra is, ahol a tálcával egyensúlyozó pincérek éppúgy rohangáltak a képzeletbeli asztalok között, mint a hátizsákot cipelő, mindenhova felmászó tűzoltók, de voltak seprűvel labdát terelő takarítónők és gyorsan beöltöző, majd a műtőig szaladó orvosok is. Igazán élvezetes volt!

A rengeteg klassz ötletért és a pályaorientációs nap főszervezéséért köszönet Doszpod Endréné és Pölösné Hudák Dóra tanárnőknek, valamint köszönet minden egyes segítő kollégának, vendégeinknek és vendégül látóinknak!