2017. május 16-án, kedden igazán különleges délutánunk volt az iskolában, hiszen a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének munkatársai látogattak el hozzánk s hoztak magukkal egy szelet Kínát – kedvcsinálónak…

Mohr Richárd, a SZTE Konfuciusz Intézetének vezetője és Zhang Lin, kínai igazgató személyesen tiszteltek meg minket, hogy az érdeklődő szülőknek és pedagógusoknak tájékoztató előadást tartsanak a tervezett kínai nyelv tanfolyammal kapcsolatban. Legfontosabb információként elhangzott, hogy megfelelő számú jelentkező esetén a szakkör szeptembertől indul az 5-8. évfolyamosoknak teljesen ingyen. Barna Károlyné, intézményvezetőnk és Barna Károly, polgármesterünk támogatásáról biztosított minden érintettet, azaz mind a szakkörhöz, mind a tervezett közös programokhoz és szorosabb együttműködéshez számíthatunk a segítségükre. Elhangzottak a kínai nyelv tanulásának és a kínai kultúrával való megismerkedésnek az előnyein túl az ebben rejlő további lehetőségek, ami igencsak elgondolkodtató és megfontolandó. Aki nem volt ott, annak legyen elég annyi, hogy napjainkban az egyik legbölcsebb döntés kínaiul tanulni!

Mindeközben iskolánk tanulói játékos foglalkozáson vehettek részt, ahol a különféle kínai sportok mellett jellegzetes kínai képeket rakhattak ki, illetve lehetőségük nyílt a kínai írással és nyelvvel való ismerkedésre is. Az ügyesebbek már most megtanultak 1-10-ig számolni, köszönni, elköszönni, megköszönni, néhány családtagot, országnevet, na és szerelmet vallani kínaiul. Érdekes volt, hogy mindezt a Konfuciusz Intézet kínai kistanárai vezették, akik magyarul nem beszéltek, úgyhogy a gyerekek ügyeskedtek és ügyesedtek az angol, mint (egyelőre) közös nyelvhasználat területén is. Mivel én a program ezen részénél segédkeztem elmondhatom, hogy diákjaink fantasztikusan érezték magukat, egész egyszerűen nem akartak hazamenni s szomorúan vették tudomásul, hogy a következő összejövetelig bizony szeptemberig kell várni.

Tisztelt Szülők! A hét folyamán mindenkihez haza fog jutni az a szándéknyilatkozat, melyben eldönthetik, szeretnék-e, hogy gyermekük ősztől kínaiul is tanuljon. Az alapvető elképzelés heti egyszeri alkalom szakkör formájában, azaz valamelyik délután, de ha többségi akarat a kínai nyelvoktatás, akkor az sem kizárt, hogy órarendbe építve tudjuk megoldani a heti egy kínai órát. Kérjük gondolják át és „postafordultával” küldjék vissza a kitöltött nyilatkozatokat, hogy tovább dolgozhassunk. Köszönjük!

Pölösné Hudák Dóra