2018. november 10-én, szombaton tanulóink iskolatáska nélkül érkeztek intézményünkbe. Tanítás nélküli munkanapként tüntettük fel ezt a napot az Eseménynaptárban, de szó sincs arról, hogy tanulás, ismeretátadás nélkül telt volna a délelőtt.

A második alkalommal megrendezett program célja, hogy minden tanuló az életkorának megfelelő szinten találkozzon a pályaorientáció fogalmával. Diákjaink számára korosztályonkénti bontásban szerveztünk hasznos és szórakoztató elfoglaltságokat. Közös ezekben az volt, hogy szakmákkal, szakterületekkel ismertettük meg fiataljainkat. A novembert meghazudtoló időjárás különösen kedvezett nekünk, így bátran vállalkozhattunk – a kicsikkel és a nagyokkal egyaránt – házon kívüli helyszínek felkeresésére is.

Alsó tagozatosaink ráhangoló játékokkal indították a napot, majd felkerekedtek és megnézték, mi fő iskolánk konyhájának hatalmas üstjeiben. Miután a szakács mesterség rejtelmeit feltárták, az ételek, italok felszolgálását gyakorolhatták a 100 éves Fogadóban. A vendéglátó szakmákat követően – a Gondozási Központ időseit megörvendeztetve – a gondozónők, a szociális segítők munkáját is megismerhették. Az iskolába visszatérve egy koraszülötteket szállító mentőautó vezetőjétől hallhattak sok érdekességet.

Az 5-6. osztályosok – a nap első felében – 90 perces egészségfejlesztő, prevenciós előadás részesei lehettek. A játékokkal teletűzdelt felvilágosítás kettős célt szolgált, hiszen általa közelebb került a gyerekekhez a pszichológusok és a szociális munkások tevékenysége is. A folytatásban csoportokra bontva a Polgármesteri Hivatalban zajló köztisztviselői munkát, a Magyar Posta Zrt. szatymazi kirendeltségén a postai dolgozók feladatkörét, az igazgatói irodánkban pedig az intézményvezető tennivalóinak sokrétűségét ismerhették meg. A Rendőrség állományának képviselője – Kőhegyi Ágnes főtörzszászlós – arról mesélt, milyen tanulmányi, fizikai és pszichológiai követelményeknek kell megfelelni egy leendő rendőrnek.

A 7-8. évfolyamok szegedi telephelyeket látogattak meg. A SZEFO Fonalfeldolgozó Zrt., az Obi Szakáruház, valamint a ATIVIZIG munkatársai vállalkoztak arra, hogy mindennapi munkájuk bemutatásával megkönnyítsék a pályaválasztás előtt álló diákjaink eligazodását a szakmák világában.

Támogatóink, akiknek köszönjük a nap sikerességét, eredményességét:
Barna Károly, Barna Károlyné, Dr. Makay Enikő, Farkasné Balogh Gyöngyi, Kisné Tót Tünde, Kőhegyi Ágnes, Németh Lászlóné Arany Edit, Simon Lajosné, Tóth Roland, Veszelovszki Sándor, Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum, Gyermekklinika, Magyar Posta Zrt., Szatymaz Község Polgármesteri Hivatala, Szegedi Obi Szakáruház, Szegedi SZEFO Fonalfeldolgozó Zrt., SZKTT Gondozási Központ, 100 éves Fogadó, ATIVIZIG