A nemzeti összetartozás napján ünnepi faliújsággal és iskolarádiós történelmi visszatekintéssel emlékeztünk meg a szégyenteljes békediktátumról, amelyet a Párizs melletti Nagy-Trianon palotában 1920. június 4-én írattak alá az I. világháború vesztes országaival.

Ennek következtében a történelmi Magyarország területe egyharmadára, lakossága pedig negyven százalékára csökkent. Mintegy 3,3 millió magyar került idegen, ellenséges kormányzás alá.

A trianoni békediktátum okozta nemzeti tragédiára mindörökké emlékezni fogunk, de ma már az összefogás, a nemzeti összetartozás erősítése a fontos. Az országgyűlés által 2010-ben elfogadott Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről címet viselő törvényjavaslat alapján „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek.”

A megemlékezéshez csatlakozva a tanórákon és a napközis foglalkozásokon a tanulók tetszés szerint a témához kapcsolódóan filmet néztek, plakátot rajzoltak, térképet színeztek és nevezetes épületeket hajtogattak.