Trianon 104. évfordulóján új szemszögből kívántunk emlékezni, más szemszögből láttatni az eseményeket. Iskolánk diákjai életkorukhoz igazodó rejtvényekkel, kirakóval, szókeresővel, feladatokkal, film-rajzfilm feldolgozásával kerültek közelebb e nap történéseihez Tanács Éva tanító néni segítségével. Egy fogósabb felkérés is volt: készítsenek interjút az elszármazott területek szülötteivel! Itt már a pedagógusok is kivették a részüket, így bepillantást engedtek néhány család életébe, magyarságuk megélésének nehézségeibe.

Június 4-én A Dankó Pista Művelődési Házban az alsósok ünnepségén az emlékezést Both József néptánc tanár és Odorics Helga tanítónő által tanított felcsíki táncokat láthattunk, az Elindultam szép hazámbul dalt a harmadikosok és a jelenlévők közösen énekelték. Köszönjük Faragóné Manyi tanító néninek a betanítást.

Emlékezni örömmel is lehet a „békeszerződés” napján, ezért a Szent István Katolikus általános Iskola egy határon innen és túl méltán népszerű keresztény dicsőítő zenekart, Csiszér Lászlót és barátait hívta meg.

Megható volt látni, ahogy az alsós gyerekek azonnal átérezték a dalok üzenetét. „Az Ő neve bástya” dalnál igazi kis bástyák álltak, táncoltak. A diákmisékről, énekkarról ismerős dallamokat olyan lelkesen zengték, hogy a zenekar elismerését is megkapták.

A felsősök koncertjét Csík Áron Reményik Sándor versével nyitotta. Bátorítást kaptak fiataljaink, egymás és önmaguk elfogadására. Higgyék el, szerethetők! Nem kell más arcot mutatniuk Istennek, mint amilyenek valójában!

A koncertek után a Hazám, hazám dalt Papp Zsombor segítségével énekeltük. A jelenlévő vendégek elmondták, nem lehetett meghatottság nélkül megélni ezt az alkalmat.

Csiszér Laci, aki maga is erdélyi születésű, ezt az üzenetet adta át szatymazi diákjainknak:

„A magyarlakta területeink elszakítása kétségtelenül nagy fájdalmat okozó döntés volt minden magyarnak. Ha Istennek megengedjük, hogy szeressen, akkor jól tudjuk szeretni magunkat, a másik embert is. Akkor helyre kerül a szívünk, összetartozunk minden magyar emberrel határon innen és túl.”

Köszönet a résztvevőknek, a zenekarnak, az iskola vezetésének az élményért!